LIFE&LOVE

NLP: Ό,τι σκεφτείς, μπορείς να το καταφέρεις!
NLP, προγραμματισμός,επιτυχία,success

NLP: Ό,τι σκεφτείς, μπορείς να το καταφέρεις!

Αρκεί να ξέρεις το πώς…

Θέλεις αύξηση; Μπορείς να το καταφέρεις αν «προγραμματίσεις» τον εγκέφαλο σου να το πιστέψει! Και αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αφού ανά δευτερόλεπτο περνούν εκατομμύρια σκέψεις από το κεφάλι μας…

Το NLP (= νευρογλωσσικός προγραμματισμός) είναι εδώ για να μας βοηθήσει να βάλουμε τους στόχους μας σε μια σειρά, να πιστέψουμε στον εαυτό μας, και να καταφέρουμε ότι έχουμε βάλει στο κεφάλι μας!

Τι είναι το NLP;

Αν αναφερθούμε στο πώς λειτουργεί ένας προσωπικός υπολογιστής, μας διευκολύνει να παραλληλίσουμε και να περιγράψουμε τι είναι και πώς λειτουργεί το NLP. Οι περισσότεροι από μας χειριζόμαστε κάποιο PC. Πληκτρολογούμε κάποιες εντολές, ακολουθούμε κάποια βήματα και έχουμε πρόσβαση στο internet, σε αρχεία, σε software προγράμματα.

Έτσι συμβαίνει και με το NLP. Είναι ένα σύνολο τεχνικών και μια μεθοδολογία που μας βοηθάει :

- να αποκτήσουμε πληρέστερη πρόσβαση στο μυαλό μας, να δούμε πώς ακριβώς σκεφτόμαστε, να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς γίνεται μέσα μας και ακόμη

- να εντοπίσουμε πώς σκέφτονται και λειτουργούν οι άλλοι.

Αναρωτιόμαστε πολλές φορές «πώς κάνει κάποιος αυτό που κάνει;», «πώς σκέφτεται;», «πώς επεξεργάζεται τις εμπειρίες του», «πώς επικοινωνεί;», «πώς αποφασίζει», «πώς φέρνει τα αποτελέσματα που θέλει».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνουν ορισμένοι άνθρωποι και επιτυγχάνουν τα αποτελέσματα που θέλουν; Ποιο είναι το μυστικό τους; Και γιατί κάποιοι άλλοι, που νομίζουν ότι κάνουν τα ίδια πράγματα, δεν τα καταφέρνουν ή δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί;

Αυτή την ερώτηση έκαναν οι δημιουργοί του NLP, Dr. Richard Bandler – μαθηματικός και Dr. John Grinder – γλωσσολόγος, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Santa Cruz της California. Ήταν περίεργοι να δουν και να ψάξουν πως λειτουργεί το μυαλό ενός ανθρώπου όταν ενεργεί με τον τρόπο που ενεργεί.

Το ζητούμενο ήταν να βρουν τη φόρμουλα ή τη διαδικασία που οδηγεί στη συγκεκριμένη συμπεριφορά και στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παρατήρησαν λοιπόν την εργασία και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που είχαν “πετυχημένοι” θεραπευτές όπως οι Milton Erickson, Virginia Satir, Fritz Perls. Στη συνέχεια επέκτειναν τη μελέτη σε ανθρώπους από κλάδους όπως οι επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η νομική.

Κατέληξαν στη διατύπωση θεμελιωδών αρχών, μεθόδων και τεχνικών όπου αξιοποιούνται οι δυνατότητες και λειτουργίες του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, συνδυάζοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους γύρω από την επικοινωνία, τα μαθηματικά και την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. To NLP αξιοποιεί και συνδυάζει βασικές θεωρίες και τεχνικές από επιστήμες όπως, την ψυχοκυβερνητική, την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και τη βιολογία.


Τί σημαίνει ο όρος NLP;

Ο όρος NLP προήλθε από τα τρία πλέον σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά:

Neuro (Νεύρο) - αναφέρεται, γενικά, στο νευρικό σύστημα ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται μηνύματα και εμπειρίες από το εξωτερικό περιβάλλον δια μέσου των αισθήσεών μας.

Linguistic (Γλωσσικός) - αναφέρεται στη μεγάλη σημασία και τη χρησιμότητα της γλώσσας, με την ευρεία έννοιά της, ως εργαλείο έκφρασης των εμπειριών, δηλαδή πώς δίνουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Η “γλώσσα“ που χρησιμοποιούμε εδράζεται στις προσωπικές μας εμπειρίες και καλύπτει τόσο την “ψηφιακή”, δηλαδή προφορική γλώσσα (λέξεις), όσο και την “αναλογική” γλώσσα, δηλαδή τη γλώσσα των κινήσεων και εκφράσεων, αυτό που ονομάζουμε στο NLP “φυσιολογία”.

Programming (Προγραμματισμός) - αναφέρεται στα προγράμματα του νου, με τον τρόπο που αυτά δημιουργούνται και προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των δύο προηγουμένων στοιχείων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των λειτουργικών αυτών προγραμμάτων που- κυρίως ασυνείδητα πλέον- επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Ολοι πάμε στο σπίτι μας με “κλειστά μάτια”. Το έχετε σκεφτεί; Υπάρχουν άνθρωποι που οδηγούν σχεδόν κοιμισμένοι και πάνε στο σπίτι, στη δουλειά. Ας θυμηθούμε την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στο τιμόνι πώς παρατηρούσαμε και προσέχαμε και βάζαμε σημάδια; Και τώρα πια, όλα γίνονται αυτόματα και μηχανικά σαν ένα πρόγραμμα στο μυαλό μας που λειτουργεί και κατευθύνει το αυτοκίνητο.

Φανταστείτε τι άλλα πράγματα θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας!

Πώς λειτουργεί; O κάθε άνθρωπος βιώνει, αντιλαμβάνεται, και δίνει νόημα στις εμπειρίες του με τρόπο μοναδικό.

Τα εξωτερικά ερεθίσματα που συλλαμβάνονται μέσω των αισθήσεων, φιλτράρονται προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλοιώνοντας στοιχεία με βάση τις αξίες μας, τα πιστεύω μας, τις μνήμες, προηγούμενες αποφάσεις μας και τα μετα - προγράμματα μας. Ετσι ο καθένας από μας διαμορφώνει το δικό του μοντέλο του κόσμου, το οποίο και εκφράζει με τον τρόπο που επικοινωνεί και ενεργεί (συμπεριφορά) στο περιβάλλον του.

Αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η συμπεριφορά κάποιου, δηλαδή πώς σκέφτεται όταν ενεργεί και γιατί λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, μπορούμε να συντονιστούμε μαζί του και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μας μαζί του.

Αναγνωρίζοντας, επίσης, τη δική μας φόρμουλα που παράγει τη δική μας συμπεριφορά, μπορούμε να επέμβουμε αν χρειάζεται για να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε κάποια πράγματα με σκοπό την αποτελεσματική αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού μας.

Για επαγγελματική υπεροχή:

• Να διευρύνουμε το πλαίσιο των επιλογών μας και να δημιουργούμε προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στο χειρισμό θεμάτων.
• Να αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση και να ξεπερνούμε καταστάσεις που μας δημιουργούν αμηχανία.
• Να θέτουμε και να προγραμματίζουμε τους στόχους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουμε την επίτευξή τους.
• Να δημιουργούμε γρήγορα θετικό κλίμα αποδοχής με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή.
• Να εντοπίζουμε τις αξίες, τους περιορισμούς, τα κριτήρια επιλογών και αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι αυτοί, προκειμένου:

- Να κατανοούμε το πώς ενεργούν.
- Να προβλέπουμε τη συμπεριφορά τους.
- Να τους παρακινούμε και να τους υποκινούμε.
- Να ενισχύουμε τις τεχνικές επιρροής μας.
- Να φθάνουμε σε συμφωνία.
- Να διευθετούμε διαστάσεις απόψεων.
- Να αναπτύσσουμε μεθόδους για τον αποτελεσματικό χειρισμό δύσκολων καταστάσεων.

Για προσωπική ανάπτυξη:

• Να εντοπίζουμε τα σημεία που διαμορφώνουν τη δική μας συμπεριφορά, τα σημεία που μας υποκινούν και μας δραστηριοποιούν.
• Να εντοπίζουμε και να επεμβαίνουμε σε “πιστεύω” μας, σε συνήθειες που δημιουργούν εσωτερικές συγκρούσεις και μας περιορίζουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων και την επίτευξη των στόχων μας.
• Να διαμορφώνουμε τις αξίες και τα «πιστεύω» μας έτσι ώστε να είναι συμβατά, να στηρίζουν και να δίνουν ώθηση στις επιδιώξεις και τις προσδοκίες μας.
• Να εξαλείφουμε αρνητικά συναισθήματα.
• Να αναπτύσσουμε και να αξιοποιούμε το δυναμικό μας με τρόπο που να ενισχύει την ενεργητικότητά μας και να δημιουργεί προϋποθέσεις για προσωπική και επαγγελματική πρόοδο.
• Να αναπτύσσουμε δεξιότητες για την ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων.
• Να ξεκαθαρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και να διατυπώνουμε τους στόχους μας έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την επίτευξή τους.
• Να δημιουργούμε καταστάσεις ψυχικής ανάτασης και να υποστηρίζουμε τη σωματική υγεία τόσο για τον εαυτό μας όσο και το περιβάλλον μας.

Κείμενο: http://nlpingreece.com/

Tag: well being

Ειδήσεις και άρθρα για μόδα, ομορφιά, ανθρώπινες σχέσεις γευστικές απολαύσεις, βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, σχόλια παρατηρήσεις και συμβουλές.

newsletter