Beauty

Οξέα φρούτων: Everything you need to know! 
aha, οξέα φρούτων, θεραπεία, skincare, beauty, issuemagazine.gr, ομορφιά, χειμώνας, θεραπεία προσώπου

Οξέα φρούτων: Everything you need to know! 

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη θεραπεία-ελιξίριο του Φθινοπώρου!

Τα οξέα φρούτων (AHA) χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε καλλυντικά προϊόντα την δεκαετία του 1970. Η σύνθεσή τους αποτελούνταν από ένα οξύ διαλυμένο σε υδατική φάση. Παρόλα αυτά, η χρήση τους χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια αφού σύμφωνα με την παράδοση η Βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με γάλα κατσίκας, πλούσιο σε γαλακτικό οξύ, για να διατηρήσει την απαλότητα στο δέρμα της!

Τα οξέα φρούτων διακρίνονται σε α-υδροξυ-οξέα (AHA) και β-υδροξυ-οξέα (BHA). Τα αρχικά της χημικής τους ονομασίας προέρχονται από την αγγλική ορολογία Alfa- Hydroxy- Acids. Πρόκειται για μία ομάδα οργανικών ουσιών που βρίσκονται στις τροφές και ιδιαίτερα στα φρούτα από τα οποία πήραν και την εμπορική τους ονομασία ‘’οξέα φρούτων’’. Τα σημαντικότερα οξέα φρούτων που χρησιμοποιούνται σε κοσμητολογικά προϊόντα είναι το γλυκολικό οξύ που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Έχει την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο δέρμα από όλα τα υπόλοιπα οξέα κάτι που οφείλεται στο μικρό μοριακό του βάρος, για αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Το γαλακτικό οξύ το οποίο βρίσκεται στο ξινό γάλα και στο γιαούρτι και το οποίο έχει το πιο κατάλληλο μοριακό βάρος αμέσως μετά το γλυκολικό οξύ. Το μηλικό οξύ που βρίσκεται στα πράσινα μήλα, στα μούρα, στα σταφύλια. Το τρυγικό οξύ που απαντάται κυρίως στα σταφύλια, το κιτρικό που περιέχεται στα εσπεριδοειδή και κυρίως στα λεμόνια και τέλος το αμυγδαλικό που προέρχεται από το πικραμύγδαλο.

Τα οξέα φρούτων έχουν την δυνατότητα να διασπούν την συνοχή των κερατινοκυττάρων, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο απολέπιση. Έτσι, αφαιρείται ένα στρώμα νεκρών κυττάρων από την κερατίνη στοιβάδα με αποτέλεσμα να μειώνεται το πάχος της και η επιδερμίδα να ανανεώνεται. Βελτιώνεται η υφή της, απαλύνονται οι λεπτές ρυτίδες και σβήνουν οι δυσχρωμίες. Επίσης, τα οξέα ενεργοποιούν τους ινοβλάστες για παραγωγή κολλαγόνου αλλά και την παραγωγή νέων κυττάρων ενώ βοηθούν στην συγκράτηση της υγρασίας από το δέρμα, καθώς αυξάνουν την παραγωγή των γλυκοσαμινογλυκανών ουσιών, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο την επιδερμίδα ενυδατωμένη και ελαστική.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κοσμητολογικά προϊόντα με οξέα φρούτων όπως πήλινγκ, μάσκες και κρέμες προσώπου τα οποία με την απολεπιστική τους ικανότητα δρουν ευεργετικά και εν τω βάθει στο δέρμα μας λειαίνοντας τις υπάρχουσες ρυτίδες και βελτιώνοντας τις ενοχλητικές βλάβες της ακμής. Είναι μία φροντίδα αναζωογονητική η οποία τονώνει και επαναφέρει την λειτουργία του δέρματος από την ταλαιπωρία που υφίσταται το καλοκαίρι. Για αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι η περιποίηση με οξέα φρούτων λαμβάνει χώρα τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες του έτους, όπου η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν είναι τόσο έντονη, έτσι τα άτομα που κάνουν χρήση προϊόντων με οξέα φρούτων κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγουν τον ήλιο κατά την διάρκεια της περιποίησης ή να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), για να αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί και αντιδράσεις του δέρματος.

Δες ακόμα: Face Masks: Everything you need to know!  

Ειδήσεις και άρθρα για μόδα, ομορφιά, ανθρώπινες σχέσεις γευστικές απολαύσεις, βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, σχόλια παρατηρήσεις και συμβουλές.

newsletter